VIJESTIZanimljivo

Samo za gledanje, sigurno se pitate gdje se nalazi ova prekrasna cvijetna livada?

U državi čije stanovništvo posjeduje izrazito visok nivo kolektivne svijesti o ulozi i značaju uzgoja cvijeća, u kojoj je kultura uzgoja cvijeća duboko ukorijenjena u društvu, tačnije, u malom austrijskom gradiću Liezenu smještenom u pokrajini Steiermark, nalazi se ova prekrasna cvijetna livada.

Locirana nedaleko od centra grada, privlači znatiželjne poglede prolznika – zaljubljenika u cvijće. kojima je pruženo zadovoljstvo da promatraju, ali ne i da beru prekrasne raznovrsne primjerke vidljive na fotografiji.

Jedinstveno: zaustaviti se, promatrati i uživati u ovoj ljepoti iz Koje kao da svaki cvijet ponaosob strši, želi progovariti i ispričati neku svoju, samo sebi svojstvenu, priču…

Liezen-cvijetna livada copy

Malo o simbolici cvijeća

Opšta simbolika cvjeća je vrlo bogata, gotovo svaki cvijet posjeduje i vlastitu simboliku, smisao i značenje. Iz te se simbolike otvara potpuno nova mogućnost komunikacije.

Vjerovatno vam se desilo da ste dobili cvijeće ili da ste željeli nekome da ga poklonite a da niste bili sigurni u njegovo značenje.
Idealno i u tužnim, stresnim, veselim, neizvjesnim trenucima… Kada nemate šta reći ili kada želite reći puno toga, ali možda ne znate kako… Ono će to umjesto vas učiniti sa zadovoljstvom.

Cvijeće na prvom mjestu možemo razvrstati spram boje, pa tako, možemo istaći njegovu simboliku u odnosu na boju. Uopšteno posmatrano, bez obzira na vrstu cvijeća, ljubičasta boja simboliše nježnost, plava vjernost, maštu i sanjarenje, a narandžasta ponos i energiju života. Bijela je simbol nevinosti i čestitosti, crvena ljubavi, vatre, života i ljepote, zelena razumijevanja i saosjećanja, a žuta ljubomore, ali i radosti.

Naravno, za svaku vrstu ponaosob, u kombinaciji sa bojom njegova simbolika je detaljnije određuje, jer svaka vrsta cvijeća ima svoju simboliku.

Evo simbolike nekoliko najrasprostranjenijih vrsta cvijeća:

Ruža = ljubav, poštovanje, zahvalnost
Amarilis = suzdržlivost i ponos
Zumbuli = razigranost
Tulipan = povjerenje
Suncokret = obožavanje
Potočnice = sječanje
Orhideje = ljepota i ljubav
Krizanteme = „ Ti si divan prijatelj „
Ljiljan = plemenitost, radost
Kala = ljepota
Anthurium = strast i žudnja

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button