SVIJETVIJESTI

Turci migrantima “nacrtali” rutu koja zaobilazi zemlje bivše Jugoslavije

Turska je hiljadama migranata koji se kreću ka njenoj granici s Grčkom, preporučila nove rute na putu ka Zapadu, tako što će zaobići sve zemlje bivše Jugoslavije, među kojima BiH, Srbiju, ali i Albaniju.

Grčki mediji koji su prenijeli tursku geografsku mapu s “rutama” koje vode s turske teritorije sve do Francuske i Njemačke, ocijenili su da je to još jedan dokaz da je Ankara zvanično učestvovala u pokretanju migranata i izbjeglica u pohodu ka Zapadnoj Evropi.

Mapu, uz uputstva na arapskom jeziku, objavila je zvanična turska državna televizija TRT, a prenijela je i na Twitteru.

Po toj mapi, migranti i izbjeglice su usmjereni na pet pravaca kroz Tursku do pet “ulaznih mjesta” u Grčku: četiri na njenim ostrvima i jedno na kopnenoj granici, preko rijeke Evros (Marica) gdje je posljednjih dana zbog krize raspoređena čak i grčka vojska i gdje su sukobi preko granične linije skoro neprekidni.

Pošto dođu u Grčku, migranti i izbjeglice bi, po tom savjetu, trebalo da pređu u Italiju na putu ka Francuskoj koja je prikazana kao glavno odredište.

Drugi pravac iz Turske ide ka sjeverozapadu, zaobilazeći sve zemlje bivše Jugoslavije, te prolazi preko Bugarske, Rumunije, Mađarske, Austrije gdje se put grana u dva pravca: ka Njemačkoj i ka Francuskoj.

Američki časopis “Foreign Policy” u najnovijem broju, pod naslovom “Erdoanove prazne prijetnje”, takođe pominje tu mapu “ruta” u članku o odluci Turske da dozvoli hiljadama migranata da pređu u Evropsku uniju da bi izvršila pritisak na lidere EU da pruže pomoć Ankari u borbi u Siriji protiv snaga predsjednika Bašara Al-Asada.

Asaad Hanna✔@AsaadHannaa

The Turkish official Tv TRT on Twitter publishing a map in Arabic saying “The road map from Idlib to France and another European countries” and then mentioning that there's more than 3 million people living in #Idlib.

Погледај слику на Твитеру

Čim je 28. februara turska vlada najavila da će prestati da kontroliše svoje kopnene i morske granice na zapadu i otvoriti prolaz za migrante koji žele da ilegalno uđu u Evropu, odmah su se pojavila organizovana, grupna obavještenja na aplikacijama “WhatsApp” i “Telegram” o takozvanim “konvojima nade” koji kreću iz Istanbula.

Objavljene su mape s detaljima gdje će otići autobusi tog “konvoja”, od kojih su neke iznajmljivale opštine, a druge privatne kompanije. U posljednja tri dana, hiljade migranata su iz svih krajeva Turske krenule ka Istanbulu i zapadnoj granici. Većina su Avganistanci, a ima i Sirijaca, Iranaca, Palestinaca, Marokanaca, Pakistanaca, Bangladešanaca i migranata iz raznih istočnoafričkih zemalja, navodi “Foreign Policy”.

Iako pritisak može pomoći Erdoanovoj pregovaračkoj poziciji u vezi s ratom u Siriji, on ne pomaže migrantima, već predstavlja ombanu, piše časopis, jer, mada je granica otvorena s turske strane, blokirana je s druge, grčke strane, pošto je Atina odlučna da spriječi dolazak migranata.

Dok Turska očekuje da će uz pomoć navale migranata silom izdejstvovati vojnu podršku NATO ili EU za zaštitu svojih vojnika u Siriji, malo je vjerovatno da će se to dogoditi s obzirom na tamošnji odnos snaga u kojem joj je Rusija “ogroman rival”.

Uz to je Grčka zbog organizovanog slanja migranata, povukla podršku u NATO čak i za deklarativnu pomoć Turskoj u Siriji. Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias najavio je čak veto ako NATO u izjavi podrške Turskoj ne bude zauzvrat zahtijevao sporazum EU i Turske o kontrolisanju migracija.

Agencije

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button