BiHBihaćEU

Bihać: Iz MUP-a RH objasnili zašto je postavljena ograda na granici kod Izačića

Informacije o postavljanju pokretne barijere-ograde u blizini Graničnog prijelaza Izačić na hrvatskoj teritoriji tražili smo od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ove zemlje.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Koji su razlozi postavljanja ograde, da li su informisali nadležne u Bosni i Hercegovini o postavljanju ograde i koliko dugo će biti postavljena – pitali smo ih.

Istakli su isto ono na šta su ukazali iz Granične policije Bosne i Hercegovine za naš portal, a to je da ograda u mjestu Ličko Petrovo Selo stoji duže vrijeme.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

“Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske početkom ove godine započelo s radovima tj. postavljanjem pomične fizičke barijere (ograde) na Graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo”, naglasili su.

Kao razlog za postavljanje ograde su naveli sljedeće:Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

“S obzirom na to da je u Schengenskom katalogu EU-a za nadzor vanjskih granica, povratak i ponovni prihvat (Vijeće Europske unije, Bruxelles 16. ožujka 2009 (19. 03.)7864/09 SCH-EVAL 48 FRONT 21 COMIX 253), navedeno ‘kako granične prijelaze i neposredno okolno područje treba tehnički nadgledati, a granične provjere i nadzor trebaju biti osvijetljeni. Granični prijelazi, u pravilu, trebaju biti odijeljeni ogradom (iznimke se mogu napraviti u slučaju graničnih prijelaza za lokalni granični promet).

Podcrtali su i sljedeće:Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

“Zakonom o nadzoru državne granice propisano je kako graničnom prijelazu pripada prostor koji je potreban za obavljanje granične kontrole i drugih graničnih formalnosti, kao i neposredna okolica s objektima koji su potrebni za nesmetano i sigurno odvijanje prometa i obavljanje granične kontrole, te drugih graničnih formalnosti.”

Tvrde da su barijere postavljene i na nekim drugim graničnim prijelazima. Kao primjer za to su naveli Gejkovac, Pašin Potok, Erdut i Batina dodavši:

“Ostale ćemo planirati i realizirati sukladno analizi rizika.”Fotografija Stranicaa.

Ranije iz Granične policije Bosne i Hercegovine su za portal Radiosarajevo.ba poručili da jesu informisani o postavljanju ograde, te da im je kao razlog za to istaknuto “potencijalno masovno kretanje migranata”.

Tvrde da je kretanje ljudi i roba preko granice neometano.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button