VIJESTIZanimljivo

DEMANT NA FOTOGRAFIJU O VUKOVIMA KOJA KRUŽI FACEBOOKOM

Vjerovatno ste već vidjeli fotografiju čopora vukova koja kruži socijalnim mrežama i koja je objavljena na velikom broju domaćih portala. Fotografija opisuje organizaciju čopora vukova, a izazvala je velku pažnju na socijalnim mrežama.

Dok opis ispod fotografaije zvuči idilčno, istina je ipak sasvim drugačija. Nažalost, radi se o još jednoj u nizu neprovjerenih priča koje su vodeći mediji pokupili sa Facebooka.

U nastavku možete pročitati priču koja je izvorno objavljena na Facebooku, a kasnije prenesena na portale:

Fantastična, logična i pravedna organizacija, čopor vukova:
Prva tri vuka koji prte snijeg su i tri najstarija, najbolesnija i najsporija člana zajednice. Oni diktiraju tempo, a u slučaju da naiđu na opasnost biće prvi žrtvovani. Da idu na kraju kolone, vjerovatno bi toliko zaostali da bi se izgubili i bili lak plijen. Za njima ide 5 najjačih i najboljih vukova iz čopora koji čine neku vrstu izvidnice, pa iza njih u zlatnoj sredini ide 11 vučica, iza njih ponovo petorica muških koji kao vojska čuvaju leđa čoporu i na kraju, poslednji, skoro izolovan, ide vođa čopora koji tako izdaleka ima i odličan pregled na cijelu kolonu i sve drži pod kotrolom…”

Foto: Nacionalni park Vanatori-Neamtu u Rumuniji

Izvor fotografije

foto: Chadden Hunter

foto: Chadden Hunter za Frozen Planet

Navedena fotografija uopšte nije zabilježena u Rumuniji, kako navode portali, već na arktičkom krugu u sjevernoj Kanadi, u Nacionalnom parku Wood Buffalo. Vukove je uslikao Chadden Hunter prilikom snimanja fantastičnog BBC-jevog serijala Frozen Planet, kada je ekipa pratila čopor vukova koji je lovio bizone. Prema opisu fotografije sa BBC-ja, na čelu navedenog čopora se nalazi alfa ženka (koja je vođa ovog čopora), a za njom idu ostali vukovi u jednoj liniji kako bi sačuvali energiju, s obzirom da su u vrijeme kada je fotka nastala temperature padale i do -40 ° C.

Ovako velik čopor vukova se uglavnom može vidjeti na sjeveru Amerike, a oni se obično pojavljuju tokom zime kada je njihovo okruženje bogato hranom. U ovom slučaju, bizoni koji žive na istoj teritoriji su poprilično ograničeni hranom i dubokim snijegom, pa ih vukovi lakše love.

Vukovi koji žive u ovom nacionalnom parku su jedini vukovi na svijetu koji su se specijalizovali za lov na bizone veće deset puta od sebe. Oni su također najveći i najsnažniji vukovi na Zemlji. S druge strane, u nacionalnim parkovima Rumunije je gotovo nemoguće vidjeti ovako velik čopor, s obzirom da, prema zvaničnim podacima, prosječan čopor vukova koji žive u Rumuniji broji svega 4.4 člana.

Fotografiju također možete pogledati i na portalu The Guardian: BBC Frozen Planet – in pictures

Pixelizam.com

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button