DIJASPORA VIKIĆA POKRENULA HUMANITARNU AKCIJU KAKO BI PORODICI HALKIĆ SA ČAVNIKA REKONSTRUISALA KROV KUĆE…

MJESNA ZAJEDNICA IZAČIĆ – Porodica Huse Halkića iz Čavnika nalazi se u izuzetno teškoj financijskoj i materijalnoj situaciji, živi u neuslovnoj porodičnoj kući trošnog krova koji prokošnjava, sa slabim plafonima od iverice pa je zimi prostorije teško ugrijati, bez vode i mokrog sanitarnog čvora, bez kupatila...

Niko u ovoj porodici ne radi, niti je sposoban raditi: Huse je u 80-oj godini života, bolestan, njegov sin Husmir od rođenja je nesposoban da se nosi životnim problemima i da ih ozbiljno rješava, 80 % je invalid, supruga je također narušenog zdravlja, tako da se slobodno može reći da je stanje u ovoj porodici u najmanju ruku zabrinjavajuće.

Preživljavaju od 50-tak maraka Husine penzije i nešto socijalne pomoći, što svakako nije dovoljno za normalan život. Dok je Huse bio zdrav i malo pri snazi, nešto novca pribavljao je i prodajući staro željezo i konzerve.

Dijaspora Vikića je ovu porodicu posjetila pred novogodišnje praznike te im uručila poklon paket sa prehrambenim namirnicama.


Tom prilikom zabrinuta Husmirova majka je kazala: Veliki problem nam predstavlja trošni krov kuće koji prokišnjava i najveća želja nam je prekriti kuću kako bi naš Husmir imao gdje da ostane nakon naše smrti.

Shodno tome, mještani Vikića koji privremeno borave i rade u inostranstvu, u koordinaciji sa Mjesnom zajednicom Izačić, pokrenuli su humanitarnu akciju kako bi prikupili novčana sredstva za rekonstrukciju krova, a ukoliko bude mogućnosti ovoj unesrećenoj porodici izgradilo bi se i kupatilo.

Za prikupljanje novčanih sredstava u svrhu rekonstrukcije krova porodične kuće Huse Halkića ovlaštene su sljedeće osobe: Rahila Čajić – St. Polten, Mehmed Mujetić – Wien, Ismet Salkić – Steyer, Vikić Kemal – Liezen, Škrgić Fadil – Linz, Zejna Ćejvanovic – Wels.

Akcija je u toku i već su prikupljena određena novčana sredstva u USA koja je dostavio Mirzet Hodžić i u Austriji Mehmed Mujetić i Rahila Čajić, koja trenutno boravi u BiH gdje provodi navedene aktivnosti.

Medijski će, do potpune realizacije, pokrenutu humanitarnu akciju pratiti naš portal Vikići.net i redovno objavljivati spiskove donatora.

Po okončanju akcije svesti će se bilans te finansijski izvještaj dostaviti MZ Izačić.

Bujrum Vikićani, Izačićani, Pećani, Gaćani i svi ljudi dobre volje.

Ukoliko trebate neku dodatnu informaciju obratite se nekoj od gore navedeni osoba ili našem portalu putem kontakt forme, e-maila: urednistvo@vikici.net ili Facebook stranice.

.


Rejting

  • 10
  • 10
  • 10
  • 10
  • 10
  • 10

    Score

Korisnička ocjena: 0 ( 0 Glasova )Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.