BIHAĆVIJESTI

Krajišnici obilježili 21. godišnjicu slamanja neprijateljske februarske ofanzive

U prisustvu nekoliko stotina građana Unsko-sanskog kantona i pored sniježnog nevremena na lokalitetu Nuglovi danas je održana tradicionalna manifestacija kojoj se bivši pripadnici 5.korpusa Armije R BiH prisjećaju neprijateljske „Februarske ofenzive” ratne 1994.godine. Tada su na Grmuško-srbljanskom platou vođene presudne borbe za odbranu desne obale rijeke Une, i tom prilikom nadljudskim naporom pripadnika 5.korpusa Armije R BiH i policije osujećen je plan neprijatelja da ovlada ovim prostorom i dođe do hidrocentrale u Kostelima. Tadašnji borci 5. korpusa AR BiH su zaustavili ofanzivu neprijatelja, te očuvali ovaj prostor slobodnim.

Dvadeset prvi put obilježavanje su organizirali članovi Udruženja „Hasin vrh“, a prema riječima Enesa Prošića, ispred Organizacionog odbora manifestacije, preživjeli borci, te porodice poginulih pripadnika 5. korpusa, konačno će dobiti spomen park Hasin vrh, kao historijsko mjesto na kojem se branila država BiH.

O ratnim dešavanjima tokom zaustavljanja neprijateljske ofanzive na području Hasinog vrha,danas su govorili su Hamdo Delalić, ratni komadant 503. Slavne brigade, Amir Avdić, ratni komadant 1. Bosanske oslobodilačke brigade, Esad Bašagić, ratni komadant 3. bataljona 503.Slavne brigade, Izudin Saračević, pomoćnik komadanta 5.korpusa za moral i mr.sci.Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća.

„I ovogodišnje obilježavanje Februarske ofanzive protiče u teškim vremenima, ali i u vremenima gdje se događaji iz odbrambeno-oslobodilačkog rata zaboravljaju i okupljaju sve manje preživjelih boraca i građana. To ne smijemo dopustiti jer smo vodili časnu borbu i ne treba nam sutra niko pisati historiju osim nas samih „- kazao je brigadir Hamdo Delalić.

„ Hasin vrh je možda jedan mali vrh u geografskom smislu, ali je jedan veliki vrh u moralnom smislu i vrh na kojem se branila i odbranila država Bosna i Hercegovina. Pred nama je još dosta izazova i bitaka koje mi preživjeli borci Armije R BiH možemo dobiti zajedništvom i iskrenošću jedni prema drugima „- kazao je Izudin Saračević.

U svom obraćanju gradonačelnik Galijašević istakao je da je gradska uprava dala sve potrebne dozvole za izgradnju spomen obilježja na Hasinom vrhu i nakon dozvole od strane Vlade F BiH krenuti će se u izgradnju spomen obilježja herojima Krajine.

„ S druge strane svaki nivo vlasti u našoj zemlji mora svojim radom konačno pokazati da nismo zaboravili naše borce i da im omogućimo uslove za život za koje su se oni i borili. Danas državu volimo otvaranjem radnih mjesta i to treba biti način kako da pokažemo svoj patriotizam. Zbog toga nam treba vlast koja će biti jedinstvena i spremna odgovoriti današnjim izazovima „- kazao je gradonačelnik Galijašević.

Krajisnici2 (FILEminimizer)

Grad Bihać

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button