TurizamVIJESTIVikići/Izačić

GreenWay Tour 2Parks: Motivacijski susret u Izačiću, šansa za razvoj seoskog turizma

Prekogranični turističko-ekološki projekat GreenWay Tour 2Parks, kojeg je Općina Plitvilčka Jezera pokrenula s’ ciljem promicanja dva područja zaštićene prirodne baštine, Nacionalnog parka Plitvička jezera, RH i Nacionalnog parka Una, BiH, te ruralnih sredina u njihovom okruženju kako bi iste sa svim njihovim potencijalima i resursima povezala u jednu turističku ponudu.

Ovo je svakako jedan grandiozan projekat i ideja koja zaslužuje široku potporu svih nivoa vlasti, naravno i ruralnih lokalnih zajednica koje od ovog projekta mogu imati ogromnu korist, a velika prilika i za našu MZ Izačić koju treba iskoristiti.

Projekat promiče zajedničku suradnju u interesu napretka i održivog razvoja lokaliteta obilježenih ljepotama i bogatstvima prirode te kulturnim i prirodnim raznolikostima.

Također, projekat potencira prednosti blizine dvaju nacionalnih parkova prirode kao olakšavajuće činjenice za intenziviranje i obogaćivanje turističkog i sveukupnog razvoja područja bogatih autohtonim i tradicionalnim vrijednostima i sadržajima.

Izačić, kao tranzicijsko naselje, smješten na prostoru između dva turistička nacionalna dragulja, ima što ponuditi, dati svoj doprinos ovom jedinstvenom projektu, a svakako mora i iskoristiti turističku razvojnu šansu koju ovaj projekat pruža.

“Motivacijski susret” održan u petak, 20. 2. 2015. godine u Izačiću, početak je saradnje i uključivanja naše mjesne zajednice u “GreenWay Tour 2Parks” projekat.

Gospodin Osman Sulić, priredio je gastro sto sa bogatom i raznovrsnom ponudom domaće hrane. Ispred Nacionalnog parka Plitvička jezera susretu je prisustvovala autorica i voditeljica projekta, gospođa Danijela Bujanović, član uprave NP Una, gospodin Haris Hadžihajdarević te nekoliko mještana Izačića.

Dogovoren je način i nastavak daljnje suradnje koji “uključuje i razradu turističkih usluga ovog područja, koje bi se već ove sezone 2015. mogle ponuditi turistima kroz prekogranični turistički proizvod GreenWay Tour 2Parks. U narednim sedmicama razradit će se ideje i pripremiti novi ciljani susret za koji se već prijavio i g. Samir Aličić koji u pripremi ima i uslugu vožnje kočijom po okolici Izačića”.

Čestitke inicijatorima i pokretačima projekta te svima onima koji su u isti uključeni, želimo im uspjeh i iskreno se nadamo da će projekat zaživjeti u punom kapacitetu.

10991238_735069319924868_8764688471837408358_n (FILEminimizer)

10998890_735069206591546_4642059380724340682_n (FILEminimizer)

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button