AgrarVIJESTI

Mlada Gaćanka Ena Zolić, mr.sc,. počela ubirati prve plodove svog napornog rada – plantaža lješnjaka u punom rodu

Prvi plodovi za prodaju sa plantaža lješnjaka Ene Zolić

Ena Zolić, magistar nauka (mr.sc.) iz Gate, autentični je primjer kako, uz trud i predan rad, i u BiH ima pespektive i budućnosti za mlade.

Ena je rođena u Štuttgartu, odrasla u Štutgartu, studirala na Poljoprivrednom fakultetu, 2019. odbranila tezu završnog, diplomskog, rada na temu koja je obrađivala uzgoj lješnjaka.

Godine 2021. Ena je stekla zvanje Master of Science (M.Sc.) uspješno odbranivši tezu završnog, magistarskog, rada na temu: „Kako raznolikost poljoprivrednih imanja utiče na njihovu održivosti?”

Iako joj je svijetla budućnost bila zagarantovana u zemlji koja je, za najveći dio bosanske mladosti, na neki način već postala obećana, kod Ene je preovladala ljubav i osjećaj pripadnosti najljepšoj zemlji na svijetu – Bosni i Hercegovini.

Bez dvoumljenja, odlučila je Ena vratiti se u voljenu zemlju, zemlju svojih predaka: roditelja, djedova, pradjedova…. te sve svoje stečeno znanje primjeniti i upregnuti u interesu, za dobrobit i napredak, iste.

Tako je 2018. ova mlada djevojka, ljubavlju, energijom i entuzijazmom nadahnuta i vođena, počela raditi na ostvarenju svog životnog sna i pokazati mladim ljudima da se on i u BiH može ostvariti…

Uz podršku roditelja, u Gati, na 5 dunuma zemlje, Ena podiže prvu plantažu lješnjaka sa 250 sadnica, da bi je do danas nastavila proširivati.

Prve plodove sa plantaže ubrala je već 2020. godine, a evo, 2023., nakon punih 5 godina, plantaža je u punom rodu i daje prinose za prodaju, što Enu čini presretnom, kao i činjenica da su prvi kupci porodica Hozanović,

Sav uloženi trud, neizvjesnost i isčekivanja ipak su se se isplatila: Ena je ostvarila svoj veliki san kojeg dosanjava, jer još je posla pred njom kako sama kaže, vrijedi proizvodnju proširiti, popratnu infrastrukturu doraditi, osigurati tržite, stvoriti brend i osigurati sve ono neophodno što ide uz ozbiljnu proizvodnjnu proizvodni proces i komercijalnu prodaju.

Uspjeh ove mlade, obrazovane i stručne djevojke, kojoj ne nedostaje motivacije, niti inspiracije, a niti planova i ideja, zagarantovan je jer ona zna svoj cilj, njen put je trasiran, svjetlošću obasjan, put koji može kao primjer poslužiti svima mladima u BiH.

Sretno Ena!

Ukoliko želite više informacija o navedenoj temi, posjetite na Facebooku Eninu stranicu Hazelnut Gata, želite li pak biti kupac ili uspostaviti neki vid saradnje sa Hazelnut Gata, pozovite na telefon: +387 62 647 870 ili kontakt ostvarite putem e-maila: hazelnut.gata@gmail.com.

Povezani članci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Back to top button